Национална лозаро - винарска камара

nvlk

България домакин на Concours Mondial de Bruxelles – Spirits Selection 2018

След успешното ни домакинство на Concours Mondial de Bruxelles през 2016 г., за вино, както се очакваше България стана надежден партньор и привлекателна дестинация за организиране на световни събития, свързани с българското производство на вина и спиртни напитки. През 2018 г. Пловдив отново ще посрещне Concours Mondial de Bruxelle, но този път със секцията си за спиртни напитки. Честито!

Вторият ни по големина град ще стане световна столица на високоалкохолните напитки през 2018 в качеството си на домакин на 18-то международно издание. То ще се проведе от 21 до 23 август 2018, с подкрепата на Министерството на икономиката и на община Пловдив.

Заместник-кметът на община Пловдив Александър Държиков, Главният експерт в отдел Развитие и международно сътрудничество на общината Пламен Панов и Кристоф Сепулведа от компанията Probegex (партньор на конкурса от българска страна), дадоха в Чили галавечеря с български напитки. Трима международни експерти по смесване на алкохол направиха коктейли с българска ракия, а гостите гласуваха за своя фаворит. Коктейлите бяха с отличените със златни медали от Spirits Selection през 2016 напитки на изба Карабунар, СИС Индустрийс и Черноморско злато.

“За втори път Concours Mondial избира България за домакин”, сподели Меглена Михова от Probegex – представителят на конкурса за страната ни. “Организаторите бяха впечатлени от мотивацията на българите да направят събитие с международна значимост“, допълни тя.

“През 2019 Пловдив е европейска столица на културата”, добави Тиери Хайнс, директор на Spirits Selection. “Международното жури ще открие не само вашето богато историческо и културно наследство, но и качествени високоалкохолни напитки.“

Тазгодишното издание на Spirits Selection се провежда в Ла Серена, Чили, където 66 съдии от 22 страни в света оценяват 1140 високоалкохолни напитки. В надпреварата участват 54 страни-производители от Европа, Азия, Северна и Южна Америка. Най-много мостри са подадени от Франция, Китай, Тайван, Италия и Бразилия. България участва с 16 мостри: ракия, водка, бренди, ром, уиски и ликьор, като най-много са мострите за ракия. Медалите ще станат известни в началото на септември.

Снимки от обявяването на новината:

https://www.flickr.com/…/135920664@N…/sets/72157688013242725

Филм за Пловдив като град-домакин:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100009368570468

Списания

ЧЗВ

faq