Национална лозаро - винарска камара

nvlk

Лозаро-винарският бранш посрещна заедно празника Трифон Зарезан и заряза лозите ритуално в село Еленово, общ. Нова Загора

Представители на лозаро-винарския сектор посрещнаха заедно Трифон Зарезан в лозята на винарна „Едоардо Миролио“ край село Еленово, общ. Нова Загора.

 

Ива Митева, зам.-председател на 47-о Народно събрание, Борис Михайлов – изпълнителен директор и Владимир Атанасов зам.-изпълнителен директор на ДФ „Земеделие“ – РА, Йордан Чорбаджийски, председател на НЛВК и Едоардо Миролио, собственик на едноименната винарна,  зарязаха ритуално лозите в масива на винарната.

 

В слънчевия февруарски ден  представителите на бранша се събраха, да си пожелаят успешна година за сектора, плодородие и здраве през 2022 г. на празника на свети Трифон, закрилник на лозарите и винарите.

 

Ива Митева, зам.-председател на 47-о Народно събрание пожела на всички лозари и винари успешна година и „Виното да бъде по-пивко, по-лудо така, както е любовта“.

 

На добър час на всички лозари и винари пожелаха собственикът на избата Едоардо Миролио, кметът на община Сливен  – Стефан Радев и Пепа Генчева, зам. областният управител на област Сливен. В тържественото зарязване участваха и проф. Пламен Моллов, ректор на Университета по хранителни технологии,  гр. Пловдив, и Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебарите и сладкарите в България

 

Йордан Чорбаджийски, председател на НЛВК,  коментира, че предстои неизбежно поскъпване на българските вина заради повишените цени на енергоносителите, а най-належащ е проблемът със субсидиите на гроздопроизводителите: Трябва да се намери механизъм, с който да се подпомогнат лозарите, защото субсидиите, които получават те в момента, са колкото за декар пасище – 15 евро, коментира още Чорбаджийски. 

 

Празникът продължи с тържествен водосвет, отслужен от старозагорския митрополит Киприян и фолклорна програма.

 

Трифон Зарезан е трудов обичай, свързан с първите стопански дейности, които се извършват по лозите и е в чест на свети Трифон, закрилник на лозарите и винарите. Началото на февруари е и календарният период, в който изпращаме зимата и посрещаме пролетта и възраждането на живота. Трифон Зарезан е и денят, в който по обичай си пожелаваме добра реколта през годината и плодородие.

 

За НЛВК:

Националната лозаро-винарска камара е единствената организация в България, която обединява на професионална основа всички, заети в лозарството и винарството. Учредена е през февруари 2000 г. Мисията на камарата е да защитава професионалните интереси на своите членове, качеството, автентичността и произхода на виното.

Националната лозаро-винарска камара и нейните 6 регионални звена са уникални по своя правен статут неправителствени организации, които са призвани да работят за развитието и конкурентоспособността на лозарството и винарството в страната. Националната лозаро-винарска камара поддържа регистър на гроздо- и винопроизводителите в България. Лозаро-винарските камари издават сертификати за произход на качествено вино и автентичност на гроздова ракия и бренди и формират дегустационни комисии за извършване на задължителен органолептичен анализ. Националната лозаро-винарска камара изготвя стратегия за развитие на лозарството, винарството и осъществява политиката в този сектор

 

За „Едоардо Миролио“: Винарска изба “Едоардо Миролио”се намира в регион Тракийска низина, в село Еленово – на 22 км от Нова Загора. Създадена е през 2002 г., а първата продукция е през 2005 г. Избата е в централната част на масива от приблизително 140 хектара лозя. Цикълът на производство обхваща всички технологични операции – от началната преработка на гроздето до бутилирането на виното. Усъвършенстването на избата носи през годините много златни медали за вина с изключително високо качество. Заобиколено от лозя, покриващи хълмистите склонове, езеро и зелени ливади, имението е отлично място за винен туризъм.Над винарската изба се издига бутиков хотел Soli Invicto, който разполага с изискан ресторант, 10 елегантни стаи, дегустационна зала и външен басейн.

 

За повече информация:

Пресцентър на НЛВК

m: 0888 669 109

e: pr@bulgarianwines.org

Списания

ЧЗВ

faq